Bundy. Ktorá je tá ideálna?

Zoznámte sa s 5 typmi outdoorovej bundy a naučte sa, ako si vybrať ideálny model

Predpokladom športovej aktivity v exteriéry je používanie outdoorového oblečenia. K nemu minimálne od jesene do jari neoddeliteľne patrí aj špeciálna bunda, ktorej výber je však veľmi špecifickou záležitosťou.

Kúpa ideálnej outdoorovej bundy nie je zložitá, pokiaľ ide o farbu alebo strih – tieto dizajnové záležitosti sú otázkou vkusu každého jednotlivca. A my veríme, že z našej ponuky si v tomto ohľade vyberie každý. Finálnu voľbu tej správnej bundy „šitej na mieru“ však ovplyvňuje predovšetkým jej materiál, ktorý by ste mali vyberať podľa toho, aký šport sa chystáte prevádzkovať.

Aj na materiáli, z ktorého je bunda vyrobená, totiž môže závisieť kvalita vášho športového výkonu. Či už uprednostňujete horskú turistiku, horolezectvo, lyžovanie, beh alebo snowboard, vždy u nás nájdete ten vhodný materiál pre vás. Pozrime sa teda spoločne na päť základných typov materiálu pre outdoorové bundy a na ich špecifiká.

1. FLEECE

Jedným z najznámejších umelých materiálov, z ktorého sa okrem búnd vyrábajú napríklad aj mikiny, je fleece alebo flís. Tento názov poznajú asi všetci, no len málokto vie, o čo konkrétne sa jedná. Ide o druh polyesteru, ktorý má skvelé izolačné vlastnosti a zároveň je veľmi ľahký. Výhodou flísu je aj to, že dobre prenáša vlhkosť a je minimálne nasiakavý, čo znamená, že má pomerne vysoký „vodný stĺpec“. Pre väčšinu používateľov je príjemný na dotyk a tak je jedným z najuniverzálnejších materiálov v našom výbere. Z uvedených vlastností vyplýva, že sa fleece hodí pre aktivity, ktoré sú prevádzkované vo vlhkom a studenom prostredí. Ak ste zvyknutí pravidelne behať, a to aj v priebehu zimy, je pre vás fleece ako stvorený. Rovnako ako aj pre horolezcov a vysokohorských turistov, ktorí tento materiál vyhľadávajú pre jeho nadpriemernú odolnosť. V kolekcii Columbia nájdete bundy z prémiového materiálu POLARTEC a najnovšie aj POLARTEC ALPHA. 

2. VETROVKY Z POLYESTERU

Najmä z polyesteru ako takého sa potom vyrába ďalší typ outdoorových búnd, nesmrteľná vetrovka či po anglicky „medzinárodne“ Windbreaker. Tá býva ešte ľahšia ako „flíska“, len sa nehodí až do takej veľkej zimy. Funguje však ako vrchná vrstva oblečenia a keď pod ňou máte dostatočne hrejivú spodnú alebo strednú vrstvu, môžete ju na seba zobrať aj do mínusových zimných teplôt. Určená je ale predovšetkým na jarnú alebo jesennú turistiku či beh v dňoch, kedy neočakávate mráz, ale vonku fúka alebo dokonca aj trocha prší. Vďaka nepremokavej vrstve sú vetrovky ideálne do nevľúdneho počasia nad nula stupňov Celzia.

3. IZOLOVANÉ ZIMNÉ BUNDY

Do extrémnych zimných podmienok budete najskôr potrebovať, aby vaša zimná bunda bola čo najlepšie izolovaná. Anglicky sa takýmto bundám hovorí vo všeobecnosti Insulated, no túto kategóriu zámerne neuvádzame konkrétnym materiálom, pretože sa väčšinou jedná o kombináciu syntetických materiálov, predávaných pod rozličnými marketingovými názvami (Omni-Shield™, Omni-Wick™, Polartec® a podobne). Alebo aj peria, čo je jeden z najkvalitnejších, ale tiež najdrahších výplňových materiálov zimných outdoorových búnd. Izolované bundy sa väčšinou delia na jednotlivé vrstvy, pričom tá spodná by mala udržiavať vnútorné teplo a zároveň efektívne odvádzať telesnú vlhkosť, ta stredná by mala zabraňovať prechladnutiu a ta vonkajšia potom zamedziť prenikaniu vlhkosti zvonku k telu používateľa a chrániť proti vetru.

4. SOFTSHELL

Tento umelý funkčný materiál je vhodný pre využitie všade tam, kde je veterno, vlhko a daždivo. Ako už napovedá samotný názov, je softshell (mäkká schránka) materiálom, ktorý je veľmi jemný a príjemne sa nosí. Narozdiel od niektorých (starších) typov vetroviek je softshell paropriepustný, takže dokáže efektívne odvádzať váš pot aj pri nadmernej fyzickej aktivite. Ak si zvolíte softshellovú outdoorovú bundu, máte na výber v podstate z dvoch možností. Tou prvou je membránová bunda, ktorú môžete využiť aj v nižších teplotách a väčšom vetre, no za cenu toho, že nebude tak skvelo priedušná. Naopak nemembránová bunda je síce priedušnejšia, avšak nie je tak úplne vhodná do nízkych teplôt. Zimné softshellové bundy bývajú často kombinované, napríklad s flísom alebo v prípade Columbie s reflexnou vrstvou Omni HEAT, ktorá odráža vaše teplo späť k telu.

5. OMNI-HEAT™ THERMAL REFLECTIVE 3D

V našej ponuke nájdete tiež outdoorové bundy vyrobené z posledného - „bonusového“ materiálu, ktorého vnútorná časť dokáže odrážať telesné teplo späť k nositeľovi a tým uchovávať stabilnú vnútornú teplotu. Ide o zvláštne riešenie vyvinuté priamo značkou Columbia. Špeciálne tkanivo je vytvorené z drobných „hviezdičiek“ zo striebornej termo-reflektívnej fólie, ktorá je v tejto novej 3D verzii trojrozmerná, obsahuje teda vertikálne tkané vlákná. Tie vytvárajú izolačnú vzduchovú medzeru pod vnútornou vrstvou oblečenia. Technológiu Omni-Heat™ 3D nájdete predovšetkým vo vlajkových sériách oblečenia značky Columbia a vďaka nej sa pri prevádzkovaní vonkajších športov budete cítiť komfortne aj vo zhoršenom počasí.